Wat is acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de klassieke Chinese geneeskunde. Klachten zijn een signaal dat de balans van de lichaamsenergieën is verstoord. De energie in het lichaam volgt bepaalde banen, meridianen genoemd. Op deze banen liggen de toegangspoorten tot de lichaamsenergieën, dit zijn de acupunctuurpunten. Ze liggen net onder de huid. Deze punten worden met kleine, dunne naaldjes aangeprikt. Op die manier worden de energiestromen in het lichaam weer hersteld. Voor een behandeling worden punten uitgekozen die de klachten het beste beïnvloeden. Aanvullend kan er gebruik worden gemaakt van cupping en van moxa, een gerichte warmte-behandeling.

acupunctuur1

Waar kan acupunctuur bij helpen

Acupunctuur kan zeer vele klachten verhelpen of verminderen, acute klachten en chronische klachten. Enkele voorbeelden: hoofdpijn, migraine, hooikoorts, klachten van het spijsverteringsstelsel, darmproblemen, blaasklachten, menstruatieklachten, overgangsproblemen, gewrichts- en/of spierklachten, RSI, spanningsklachten, vermoeidheid.

Hoe verloopt een behandeling

Een eerste consult begint met een uitgebreid vraaggesprek waarin gevraagd wordt naar uw klacht en naar alle aspecten van uw gezondheid. Vervolgens wordt de pols gevoeld en de tong bekeken. Deze laatste twee geven een beeld van de energieverdeling in het lichaam. Zo wordt een diagnose gesteld. Op grond van deze diagnose wordt een behandelplan opgesteld. Bij elke volgende behandeling wordt het resultaat geëvalueerd, wordt opnieuw de tong bekeken en de pols gevoeld. Afhankelijk van het resultaat wordt of de ingezette behandeling vervolgd of wordt het behandelplan bijgesteld. Er wordt gewerkt met gesteriliseerde naalden die maar één keer worden gebruikt.

Hoe lang duurt een behandeling

De eerste behandeling duurt een uur, vervolgbehandelingen drie kwartier.

Hoe kom je bij de therapeut terecht

Voor acupunctuur behandelingen heeft u geen verwijzing van een arts nodig. Een enkele verzekeraar vraagt er wel naar. Aangeraden wordt uw verzekeringspolis erop na te kijken.

Kosten en vergoedingen

Een eerste behandeling neemt ongeveer een uur in beslag en kost €75,00. Vervolgbehandelingen duren 3 kwartier en kosten €56,00. Acupunctuur wordt (gedeeltelijk) vergoed via de aanvullende verzekering van de meeste zorgverzekeraars. U kunt het beste bij uw verzekeraar vragen wat in uw situatie de vergoedingsregeling is.

Werktijden en bereikbaarheid

De praktijk voor acupunctuur is geopend op maandag en donderdag in de Wielingenpraktijk en op dinsdag en vrijdag bij SFRbeweegt. Op woensdag is de praktijk telefonisch bereikbaar. Voor een afspraak kunt u bellen: 020-676 51 15

Locaties:

Maandag en donderdag: Wielingenstraat 22
Dinsdag en vrijdag: Trompenburgstraat 131